
DEM Parti’nin komisyon için sunacağı taslaktaki detaylar
- 15:30 1 Temmuz 2025
- Siyaset
ANKARA – DEM Parti, Meclis’te kurulması planlanan komisyona ilişkin taslağını Numan Kurtulmuş'a sunacak.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kürt sorunu bağlamında devam eden sürece ilişkin Meclis’te kurulması beklenen komisyona ilişkin taslağını saat 16.00’da Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunacak.
Numan Kurtulmuş ile siyasi partilerin grup başkanvekilleri, 24 Haziran’da bir araya geldi ve yaklaşık 2 buçuk saatlik bir görüşmenin ardından komisyonun kurulması konusunda mutabık kaldı. Numan Kurtulmuş, tüm siyasi partilerden nasıl bir komisyon istediklerine dair bir hafta içinde taslak sunmalarını istedi. DEM Parti, komisyonun çerçevesi, teknik yapısı ve niteliği ile ilgili hazırladığı yazılı taslağı, saat 16.00’da Numan Kurtulmuş’a sunacak. Taslağı, DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sezai Temelli sunacak.
Komisyonun ‘çoğulcu’ bir yapıda olması isteniyor
DEM Parti, daha önce pek çok defa da dile getirdiği üzere komisyonun yasa ile kurulmasına dair önerisini taslakta da savundu. Taslakta, komisyonun en az 35 kişilik olması ve Meclis’te grubu bulunmayan partilerden temsilcilere de yer verilmesi istendi. DEM Parti, taslakta komisyonun niteliğine dair önerilere de yer verdi. Parti, komisyonun muhakkak çoğulcu bir yapıda olması gerektiğine dair görüşüne de yer verdi. Parti aynı zamanda karar süreçlerinin de ortaklaşa bir şekilde almasının daha sağlıklı olacağına dair öneriye de yer verdi. Taslakta komisyonun hukuki güvenceler ile kendisini yapılandırmasının daha sağlıklı olacağı vurgusu da yer aldı.
Yasalar öncelikli ele alınmalı
Taslakta, komisyonun neler ile ilgilenmesi gerektiğine dair önerilere de yer verildi. Parti, özellikle Ceza İnfaz Kanun’unda ve Kürt sorunun çözümü noktasında sağlıksız sonuçlar doğurabilecek yasaların da öncelik olarak ele alınması ve değiştirilmesini istedi.
Taslakta, komisyonun kadın örgütlerine, emek ve meslek örgütlerine, toplumda var olan tüm kesimlere ulaşması ve komisyonda yer vermesi gerektiğine dair öneriye yer verildi. Taslakta, bu kesimlerin görüş ve önerilerinin de çözümün daha sağlıklı olmasına olanak tanıyacağına dair görüşe yer verildi.
Komisyonun adı ne olacak?
Merak edilen bir diğer husus ise kurulacak komisyonun isminin ne olacağı oldu. Edinilen bilgilere göre DEM Parti “Terörsüz Türkiye” isimli bir komisyon ismini kabul etmeyecek. Aynı zamanda Kurtulmuş’un ve MHP’nin de bu isimde ısrarcı olmadıkları ve farklı bir isim ile komisyonun kurulabileceğine dair görüş bildirdiği öğrenildi. DEM Parti taslakta, komisyon isminin komisyonda kurulması önerisine yer verdi. Siyasi parti temsilcilerinden öğrenilen bilgilere göre; komisyonun ismi, komisyon kurulduktan sonra komisyonda ortaklaşa bir şekilde şekillenecek. Aynı zamanda çalışma ilke ve esaslar da komisyonun kurulmasından sonra bizzat komisyon tarafından belirlenmesi istendi.
‘Sayın Abdullah Öcalan siyasetin çehresini değiştirdi’
Komisyonun çerçevesinin ne olması gerektiğine dair ulaştığımız DEM Partili bir yetkili, komisyonun odağına barış, demokratik çözümün yol ve yöntemlerini alması gerektiğini ifade etti. Aynı yetkili, “Geçmişin kavramları, doğmaları ile meseleye yaklaşmamak lazım. Yeni siyasetin anlayışı ile yaklaşmamız gerekiyor. Biliyorsunuz; Sayın Abdullah Öcalan, bütün siyasetin çehresini değiştirdi. Komisyonun ismi de bu nitelikte ve kapsamda olmalı” dedi.
Edinilen bilgilere göre Yeni Yol Partisi de, taslağına bugün son halini vererek, teslim edecek. Yeni Yol Partisi’nden bir yetkili, “Bugün büyük bir olasılıkla sunacağız” dedi.
Diğer partilerin taslağını hazırlayıp hazırlamadığı ve içeriğinin ne olduğu bilgisi ise edinilemedi.