‘Kültür ve sanatımızın mahrumiyetini yaşıyoruz’

  • 09:05 3 Temmuz 2025
  • Kültür Sanat
 
Nazlıcan Nujin Yıldız
 
WAN - Erdiş Belediyesi’nin düzenlediği Erciş Bahar Şenliği’ne katılan kadınlar, Kürt kültürü ve sanatının yaşatılması için bu etkinliklerin devamının gelmesi gerektiğini söyledi.
 
Ulus-devlet anlayışının getirdiği kültürel soykırım, Kürdistan’da çeşitli alanlarda sürdürülüyor. Bu kültürel soykırıma karşı Kürt halkı da yıllardan beri kendi dillerini, kültürlerini ve sanatlarını korumak adına mücadele ediyor. Son süreçte Kürdistan’ın çeşitli bölgelerinde gerçekleşen etkinlikler ve festivaller de halkın yoğun ilgisiyle karşılanıyor. Bu etkinliklerden biri olan “Erciş Bahar Şenliği’ne” katılan kadınlar, asimilasyon politikalarına karşı kültürlerini ve sanatlarını yaşatacakları etkinliklerin yapılması gerektiğini söyledi. 
 
Kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta gerçekleştirdiği çağrıya da dikkat çekerek, barış sağlanması için Kürtlerin dilinin, kültürünün ve sanatının engellenmemesi gerektiğini belirtti.   
 
‘Kültür ve sanatımızın mahrumiyetini yaşıyoruz’
 
Kürdistan’da bu tür etkinliklerin yapılmasından memnun olduğunu söyleyen Derya Çelik, Kürt halkı olarak kendi dillerinde şarkılar ve türküler dinlemek istediklerini belirtti. Derya Çelik, “Kendi halaylarımızla, kendi dilimizle, kendi şarkılarımızla oynamamız, halay çekmemiz bizim için çok gurur verici. Sevdiğimiz sanatçılar geliyor. Gayet güzel bir şekilde festivallerimizi yaşıyoruz. Bundan önce ‘Balık Bendi Festivali’ vardı, bizim kulağımız hep Kürtçe şarkıları aradı. Çünkü biz buranın halkıyız. Bu festivallerin devam etmesini istiyoruz. O kadar eksik ki şehir dışından, ilçe dışından buraya gelenler var. Demek ki bunun mahrumiyetini yaşıyoruz. Eğer uluslararası ya da ulusal festivaller yapılıyorsa ve bu kültürün içerisinde Kürtler de varsa Kürt şarkıları ve sanatçılarına yer verilmelidir. Bunun olması gerekiyor, halk tepkili ve haklı” şeklinde konuştu.
 
‘Kürtler görmezden gelinemez’
 
Derya Çelik Kürt kültürü ve sanatı üzerinde yürütülen asimilasyon politikalarına da dikkat çekerek “Asimilasyon, etki-tepki meselesi. Sen yasaklarsın, kimisi çıkar, geri döner. Eğer bütün halkların bir arada yaşamasını istiyorsan dillerini rahatça konuşmasına izin vereceksin, şarkılarını, türkülerini söylemelerine izin vereceksin. İzin vermezsen kendine de tepkili bir halk yaratırsın. Barış için de şöyle; eğer Kürtler kendi dillerinde rahatça konuşacaklarsa, eğitimlerini göreceklerse çünkü sadece konuşmak yetmez, dil unutulur. Yazı da, kitap okuma da gerekiyor. Bunu kişisel olarak yapıyoruz ama yeterli olmuyor. Kürtler azınlık değil, Kürtler çoğunlukta. Kürtler görmezden gelinemez. Kürtler şu an Türkiye’nin her yerinde yaşıyor. Görmezden gelmesinler. Arapça gibi hiç alışkın olmadığımız bir dil bile burada yaşıyorsa, kurumlarda konuşuluyorsa ve Kürtçe buna dahil edilmiyorsa bence devlete misliyle ger dönecektir” dedi.
 
‘Barış istiyoruz’
 
Şenliğe, Kürt halkının ve Kürt sanatçıların gelmesine sevindiklerini ve şenlikte güzel zaman geçirdiklerini söyleyen Rabia Güney, “Biz Kürt sanatçıları çok seviyoruz. Kürt halkı sanatçılarını bu kadar seviyorken onların da buraya gelmesi çok güzel. Barış istiyoruz, Kürt halkını çok seviyoruz. Sonuna kadar da barışın arkasındayız. Biz dilimizi de kültürümüzü de yaşatmak istiyoruz. Kürt sanatçılarına çoğu zaman izin verilmiyor. Biz Kürt halkı olarak gelmelerini istiyoruz ve seviyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Belediyenin yaptığı bu etkinliklerden memnun olduklarını kaydeden Leyla Baydar, halkın bu etkinliklere ilgisinin yoğun olduğunu dile getirdi. Erdiş’te bu tür etkinliklerin yapılmasının gerekliliği üzerinde duran Leyla Baydar, “Biz barış istiyoruz. Kürtlerin kimseye zararı olmaz. Barış daha güzeldir, daha iyidir. Kardeşlik olsun artık” diye ekledi.
 
‘Bu etkinlikler sayesinde halk kendini tanıyor’
 
Sürecin zaferle sonuçlanmasını isteyen Şahsenem Keleş ise, Erdiş’te yapılan şenliğin kendileri için çok güzel geçtiğini paylaştı. Şahsenem Keleş, “Toplum bu etkinlikler sayesinde kendilerini tanıyor, birbirlerini tanıyor. Kendilerini unutmuyorlar. Umarım daha iyi olur, daha iyi ilerler. Biz bu etkinliklerin sürekli olmasını istiyoruz. Böylelikle Kürtler olarak bir araya geliyoruz” sözlerine yer verdi.
 
‘Başlayan süreç çok güzel’
 
Şenliğin çok güzel geçtiğini ve bunun devam etmesini istediğini kaydeden Seyran Yılmaz da Kürtlerin bu etkinliklerde bir araya geldiğini ve güzel zaman geçirdiklerini söyledi. Seyran Yılmaz, bu etkinliklerin dışında artan kadın katliamlarına dikkat çekerek bu katliamların sona ermesi gerektiğini vurguladı. Bu tür etkinliklerin önemli olduğuna işaret eden Seyran Yılmaz, “Kürtler kendilerini tanısınlar, bir araya gelsinler, var olalım. Bizim dilimiz de var olsun, biz de artık meydanlara çıkalım. Biz neden yok sayılıyoruz? Daha ne zamana kadar yok sayılacağız? Başlayan süreç çok güzel. Umarım söylenilenler ve yapılanlar bir olur. Söylenilenler yerine getirilmeli”  diye konuştu.