Öz savunma, örgütlülük ve mücadele ile 25 Kasım'a (21)

  • 09:01 21 Kasım 2024
  • Dosya
 
Fatima Etimadi Afganistanlı kadınların mücadelesini anlattı
 
Melek Avcı
 
ANKARA - “Bugün kadınlar sadece Afganistan, İran, Pakistan, Kürdistan ve Afrika'da değil, dünyanın her yerinde çeşitli biçimlerde şiddete ve baskıya maruz kalıyor” diyen Afganistanlı Aktivist Fatima Etimadi, “Kadın olmanın ağırlığı burada farklıdır” dedi. 
 
“Herkesin yükü kendine ağırdır” denilse de çoğu zaman kadın mücadelesinin yükü tüm kadınlara ağırdır. Kapitalist ulus devletlerin eril zihniyet kodlarıyla çepeçevre sardığı kadın, ister Avrupa'nın en “demokrat” olarak anılan bir ülkesinde isterse de en “gerici” yerinde olsun kapitalizmin dolayısıyla şiddet biçimlerinin birinci hedefidir. Psikolojik şiddetten, mobbinge veya fiziksel şiddete her sistem kendi kodlarıyla, aynı şiddet diliyle kadına yöneliyor.
 
 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne doğru giderken Afganistan'da  kadınların gerçekleştirdiği eylemlerin liderlerinden biri olan Fatima Etimadi, Afganistan'da kadın olmayı anlattı. 
 
Recm, tecavüz, katliam ve nicesi…
 
Kadınlar olarak Taliban yönetimindeki Afganistan’da binlerce şiddet biçimiyle mücadele ettiklerini anlatan Fatima Etimadi, “Afganistan’da kadınlar olarak her türlü şiddetle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar; cinsel saldırı, tecavüz, cinayet, recm, aile içi şiddet, sosyal, siyasal, kültürel şiddet ve daha nicesi olarak sayılabilir. Burada insan haklarının iki yüzü söz konusu. Bir diğeri ise insan hakları savunucuları ve Afganistan'daki mevcut durumu protesto edenler olarak hapis cezaları, tehdit, cinayet, sürgün, yurt dışına çıkış yasakları, tecavüz ve öldürme gibi şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kadın olmanın ağırlığı burada farklıdır” dedi.
 
15 Ağustos 2021 sonrası şiddette artış
 
Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana şiddet karşısında önleyici ve caydırıcı kurumların işlevini kaybettiğini, hatta olmadığını belirten Fatima Etimadi, “2001'den, 15 Ağustos 2021'e kadar Afganistan'da kadınlar çeşitli sektörlerde önemli ölçüde büyüdü. Bu on yılda, bir kadın şiddete maruz kaldığı zaman, Kadın İşleri Bakanlığı İnsan Hakları Komisyonu gibi bir referansımız vardı ve buradan müdahillik olabiliyordu. Şiddete maruz kalan kişi destekleniyordu, şiddeti uygulayan kişi ise yargılanıyordu ama 15 Ağustos 2021'den sonra buna dair artık destekleyici bir referans mekanizması yok. Kadınlar toplumun her kesiminden, her noktasından uzaklaştırıldı. Namus cinayetleri, zorla evlendirmeler, kız çocuklarının satılması, ağır şiddetler hat safhalara ulaşmış durumda” sözlerini kullandı. 
 
‘Bu yıl büyük bir bedel ödendi’
 
 
Şiddete karşı ayaklanan eylemcilerin ise engellendiğini ve suikasta uğradığını söyleyen Fatima Etimadi, tek bir farkındalık seminerine bile izin verilmediğini aktardı. Fatima Etimadi, “Şu anda Afganistan'da kadına yönelik şiddetin yasaklanmasını destekleyecek herhangi bir planı olmayan bir terörist grup hüküm sürmektedir. Bırakın desteklemeyi aksine, bu konuda tek bir farkındalık seminerine bile izin vermiyor. Hiçbir insanın şiddete maruz kalmaması gerektiğini savunmak için sadece insan hakları savunucuları ve eylemciler örgütlenerek ayağa kalktı. Bu yıl büyük bir insani ve maddi bedel ödendi. Bu şiddete karşı ayağa kalkan eylemcilerin çoğu suikasta uğradı, katledildi ve hapsedildi” diye konuştu.
 
Kapanan fabrikayı evde sürdürüyorlar
 
Bu 25 Kasım’da sporcu kadınları destekleyerek mücadelesini yürüteceğini söyleyen Fatima Etimadi “Benim bir giyim fabrikam var, Taliban kapattı ama kadınlarla birlikte güvenli evlerde çalışmaya devam ediyoruz. Afganistan Federasyonu'nda Shotokan karate bölümünde sporcu olarak sekiz yıl çalıştım ve çıraklık yaptım. Bugün buradaki kadınlar spordan mahrumlar. Afganistan Eğitim Bakanlığı'nda da çalıştım. Bu yılın 25 Kasım'ında bu üç bölümden üç kişiyi destekleyeceğim” dedi. 
 
‘Dayanışmayı güçlü ifade edin’
 
Dünyanın birçok yerinde şiddetin benzer biçimlerde yaşandığını kaydeden Fatima Etimadi, Kürt Kadın Hareketi’ne değinerek, “Onlar hakkında çok spesifik bilgim yok ama duydum. Kürdistan'ın özgürlüğü için çaba sarf etmiş güçlü kadınlar” diyerek, “Bugün kadınlar sadece Afganistan, İran, Pakistan, Kürdistan ve Afrika'da değil, dünyanın her yerinde çeşitli biçimlerde şiddete ve baskıya maruz kalıyor. Bu durumda, tüm dünyadaki kadınların cinsiyet eşitsizliğine karşı ayağa kalkması ve birleşmesi çok iyi olacaktır. Dayanışmanızı güçlü bir şekilde ifade edin” ifadelerini kullandı.
 
‘Birlik ve beraberliği ilan etmeliyiz’
 
“Bu yüzyıl kadın yüzyılı mı” diye sorduğumuzda ise Fatima Etimadi, henüz bunun olmadığını söyleyerek şunu belirtti: “Çünkü baskıya karşı üç küçük devrim oldu, bu üç devrim Afganistan, İran ve Kürdistan'da oldu. Bu yüzyılın kadınların olduğunu söylediğimizde, dünyanın dört bir yanındaki kadınların, coğrafyadan bağımsız olarak kimliğin özerk olduğu, ancak cinsiyetin onur olduğunu düşündükleri bir birliktelikle hareket etmeleri gerekir. Bunu göz önünde bulundurarak, siyasetten uzak, birlik ve beraberliğimizi hep birlikte ilan edebilir ve kadınlara destek olmak için kadınlar adına hareket edebiliriz.”
 
Yarın: Rolleri çalınan kadınlar devrim hareketlerinin liderleri olarak sahnede