Yargıtay Gazeteci Beritan Canözer’e verilen cezayı onadı

  • 09:45 22 Kasım 2024
  • Hukuk
 
Şehriban Aslan 
 
AMED - Gazeteci Beritan Canözer’e dijital medya paylaşımlarından dolayı verilen 1 yıl 10 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
 
Gazeteci Beritan Canözer, 2013 ile 2016 yılları arasında dijital medya hesaplarında yaptığı haber içerikli paylaşımlar gerekçe gösterilerek 2019 yılında hakkında, “Basın ve yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılmıştı. Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Beritan Canözer’in dijital medyada yaptığı paylaşımlar ve beğenilerden kaynaklı 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Beritan Canözer’in avukatı Resul Temur, bu kararı istinaf mahkemesine taşıdı.
 
Deliller hukuka uygun elde edilmiş
 
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, Beritan Canözer’in avukatının istinaf talebini esastan reddetmesi üzerine davayı 2021 yılında Yargıtay’a taşıdı. Temyiz incelemesini 2024 yılında tamamlayan Yargıtay 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, istinaf mahkemesinin kararında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek cezanın onanmasına karar verdi. Yargıtay kararında, yargılama sürecindeki usulü işlemlerin kanunu uygun ve eksiksiz yapıldığını, bütün delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğini ifade ederek Beritan Canözer’e verilen cezayı hukuka aykırı bulmadığını belirtti. Ayrıca kesinleşen bu karar ile birlikte Beritan Canözer cezaevine girecek. 
 
Avukat Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu
 
Beritan Canözer’in avukatı Resul Temur da gazeteci olan müvekkilinin Anayasa ve AİHS’de güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
 
Ne olmuştu?
 
Gazeteci Beritan Canözer, Amed’de 2016 yılında haber takibini yaptığı yürüyüşte “Heyecanlı” olduğu için, “Makul şüpheli” olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp 3 ayı aşkın cezaevinde kaldı. Beritan Canözer, gazetecilik mesleğine başladığı 2014 yılından bu yana geçen 10 yıllık sürede yaptığı röportaj ve yazdığı haberler, haber takibini yaptığı yürüyüş ve basın açıklamalarına katılmak, yaptığı dijital medya paylaşımlarından dolayı evine 7 defa polis baskını yapıldı. Beritan Canözer, hakkında açılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek bugüne kadar 6 defa gözaltına alındı, 2 defa tutuklandı, 7 defa ifadeye çağrıldı ve hakkında 9 dava açıldı.
 
Ceza üstüne ceza verildi
 
Beritan Canözer hakkında “Örgüt üyesi” ve “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 4, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 4, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” iddiasıyla bir dava olmak üzere toplam 9 dava açıldı. Beritan Canözer, “Örgüt üyesi”  ve “Örgüt propagandası” iddialarından yargılandığı 3 davadan beraat ederken, 2023’te açık tanık ifadeleriyle 3 ay tutuklu kaldığı davada ise, mükerrer olduğu gerekçesiyle dava düşürüldü. Beritan Canözer, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı 4 ayrı davada toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. İki davada verilen toplam 2 yıl 6 aylık cezalar ertelenirken, iki ayrı davada verilen 1 yıl 10 ay 15 gün ile 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezaları ise ertelenmedi.
 
7 bin 80 TL adli para cezası verildi
 
Beritan Canözer, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret” iddiasıyla yargılandığı davada ise 7 bin 80 TL adli para cezası aldı. Beritan Canözer hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan ve beraat kararı verilen dava ile “Örgüt propagandası” iddiasıyla verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezaları ise istinaf mahkemesinde bekliyor. Beritan Canözer hakkında çeşitli iddialar nedeniyle açılan 5 soruşturmada ise takipsizlik kararı verildi.