Kadınlar 8 Temmuz’da buluşuyor: Meclis göreve!

  • 09:06 6 Temmuz 2025
  • Güncel
MERSİN - 8 Temmuz’da Ankara’da yapılacak yürüyüşün önümüzdeki süreçte belirleyici bir rol oynayacağını söyleyen DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, “Kürdistan ve Türkiye kentlerindeki kadınlara çağrımız gelin hep birlikte barışın öncülüğünü biz yapalım ve barışı hep birlikte inşa edelim” dedi.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısıyla başlayan sürecin kadınların öncülüğünde ilerlemesi için çalışmalar sürüyor. Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), çağrıyı birebir temaslarla anlatmak ve farklı kesimleri sürece dahil etmek üzere Kürdistan ve Türkiye kentlerinde halk buluşmaları gerçekleştirdi, yerellerde kadın örgütleri ve siyasi parti kadın yapılarıyla görüştü.
 
Kadınların bu süreçte özne olarak yer alması ve Meclis'te kurulacak komisyonda kadın temsiliyetinin sağlanmasını hedefleyen kadınlar da birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 8 Temmuz’da Türkiye ve Kürdistan kentlerinden çok sayıda kadın kurumu Ankara Güvenpark’ta bir araya gelerek meclise doğru yürüyüş gerçekleştirecek. “Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi” öncülüğünde gerçekleştirilecek yürüyüşte kadınlar, “Meclis göreve, kadınlar barış mücadelesine” diyerek Meclisi göreve çağıracak.
 
DEM Parti Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Kuş’ta  düzenledikleri halk toplantılarını değerlendirerek, 8 Temmuz’da kadınların öncülüğünde yapılacak yürüyüşe çağrı yaptı.
 
‘Devletin bir an önce adımlar atması gerekiyor’
 
Çağrıyla birlikte sürece ilişkin büyük bir umut oluştuğunu belirten Bedriye Kuş, “50 yıllı aşkın süredir büyük bedeller ödendi. Büyük kayıplar verildi. Birçok ailenin evine ateş düştü, annelerin yürekleri yandı. Bu savaşların durması aynı zamanda annelerinin gözyaşlarının dinmesi anlamına geliyor. Halkın bu sürece sahip çıkması noktasında büyük bir umut gelişti. Sayın Abdullah Öcalan yıllar öncesinde de kendi üzerine düşen rol ve misyonunu sürecin barışa evirilmesi ve çözüm noktasında müzakerelerin olması talebini dile getiriyordu. Devletten gelen bir adım yoktu. Bugün bu temasların direk devlet üzerinden gelişmesi büyük bir umutta oldu açıkçası. Sayın Abdullah Öcalan kendi üzerine düşen rol ve misyonu fazlasıyla yerine getirdi. Bundan sonraki süreç tamamıyla devletin adımları atmasıyla sürmesi gerekiyor. İşte bunlarda başta sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması yine siyasi tutsakların, hasta tutsakların cezaevlerinden çıkarılması Kürt sorunun demokratik yollarla mecliste çözülmesi noktasında devletin bir an önce adımlar atması gerekiyor halkın da beklentisi budur” diye konuştu.
 
‘Toplumsal örgütlemeyle devlete adım attırılmalı’
 
Halkla gerçekleştirilen buluşmaları aktaran Bedriye Kuş şunları söyledi: “Bu süreç dahilinden halkımızla bir araya geldik süreci anlattık. Eş genel başkanlarımızın halkımıza gönderdiği süreci sahiplenmesi noktasında mektubu vardı. Halkın sürece sahip çıkıp birebir bu sürece dâhil olması noktasında ailelerimizle, halkımızla görüşmeler yaptık. Halkın büyük bir beklentisi vardı. Kendi partisine güvendiklerini ve çözüm sürecine destek vereceklerini ama endişeleri ve kaygıları da vardı, devletin adım atması üzerinde görüşlerini belirtiyorlardı. Demokratik toplum çağrısı kapsamında bütün ilçelerimizde mahallelerde halkla temaslardayız, halk toplantılar gerçekleştiriyoruz. Halkın değerlendirmelerini görüş ve önerilerin alıyoruz. Eminiz ki halkımız barışı sahiplenmeye hazırdır ama devletin bir an önce bazı adımlar atması noktasında ciddi anlamda halktan beklenti var. Biliyoruz bu sistemi zorlamamız gerekiyor, bunu toplumsal bir örgütlemeyle ancak yapabiliriz. Bunun için ciddi çalışmalarımız var.”
 
‘Savaşın etkileneni kadınlar barışın inşasında öncü olmalı’
 
Kadınlarla, sivil toplum örgütleriyle barış sürecinin kadın öncülüğünde gelişmesi noktasında ve barışa katkı sağlama boyutuyla toplandıklarını söyleyen Bedriye Kuş, “Savaşların ekonomik anlamda, fiziki ve sosyal anlamda ve bedel anlamında en çok kadınları etkilediğinden bu süreci kadınların öncülüğünde ilerlemesi için kadınlarla bir araya geliyoruz. Kadınlarla mahallelerde bir araya geliyoruz temmuz ayının sonuna kadar da bu çalışmalarımız devam edecek tabi mücadele sonuna kadar devam edecek” şeklinde konuştu.
 
‘Mersin’deki kadınlar barışın inşası için  Ankara’da olacak’
 
Bedriye Kuş, yürüyüşe ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "8 Temmuz’da Ankara’da “Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi” öncülüğünde gerçekleştirilecek yürüyüşe Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinden kadınlar katılacak. Sol-sosyalist yapılardan, sivil toplum örgütlerinden ve kadın kurumlarından kadınlar, Ankara Güvenpark’ta bir araya gelecek. 7 Temmuz saat 23.00’de Mersin’den araçlarla yola çıkacağız ve Ankara Güvenpark’ta bir araya gelerek meclise yürüyeceğiz. Meclis tatile girmeden önce kurulacak komisyona kadınların dahil edilmesi ve taleplerimizi dile getirmemiz bizim için çok önemli. Kadın temsiliyetinin o komisyonda yer alması gerektiğini vurgulamak için meclis önünde bir açıklama yapacağız. Buradan Mersin’deki tüm kadınlara, Kürdistan ve Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınlara çağrımızdır: Gelin, barışın öncülüğünü birlikte yapalım ve barışı hep birlikte inşa edelim.”
 
‘Yürüyüş ilerleyen süreçte belirleyici rol geliştirecek’
 
Son olarak yürüyüşün ilerleyen süreçte belirleyici bir rol oynayacağını belirten Bedriye Kuş,  “Demokratik bir toplum ve onurlu bir barışın inşası edilmesi noktasında kadınların öncü rol ve misyon üstlenmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bundan sonraki süreçte de açıklamadan sonra yerellerde de kadınlarla tekrar bir araya gelerek eylemselliklerimize dair planlamalarımız olacak. Kürdistan ve Türkiye’de yaşayan bütün kadınlara çağrımızdır: Gelin hep birlikte demokratik özgür bir ülkeyi ve onurlu bir barışı inşa etmek için bu sürece sahip çıkalım, gücümüzü birleştirerek süreci destekleyelim” diye belirtti.