
‘Birlik İnisiyatifi’ kuruldu: Amacımız halkların ittifakı
- 09:09 11 Mayıs 2025
- Güncel
Pelşin Çetinkaya
AMED – Kurulan “Birlik İnisiyatifi ”ne ilişkin konuşan katılımcılar, bu inisiyatifin tüm halkların bir arada, eşit ve özgür bir şekilde yaşayabilmesi amacıyla oluşturulduğunu belirtti. İki gün sürecek toplantı boyunca, barışın toplumsal düzeyde nasıl inşa edilebileceği ve bu doğrultuda atılması gereken adımların ele alınacağı ifade edildi.
Kürdistan’daki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ile inanç ve demokratik kurum temsilcileri, Amed’in Sur ilçesinde bulunan Çand Amed Kongre Merkezi’nde bir araya gelerek “Birlik İnisiyatifi’ni ilan etti. İki gün sürecek olan toplantının ilk gününe çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda, 27 Şubat'ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı Heyeti aracılığıyla yaptığı asrın çağrısına dikkat çekildi. Bu çağrıyla birlikte yalnızca Kürt halkının değil, tüm halkların yeni bir sürece girdiği vurgulandı. Oluşturulan bu inisiyatifin de bu yeni süreçte aktif bir rol oynayacağı ifade edildi.
‘Amacımız halkların ittifakı’
Birlik inisiyatifi üyesi Diba Keskin, kurdukları inisiyatifle mevcut süreçte aktif olarak rol oynayacaklarını belirterek, “İnisiyatif bu süreçten uzak değil. Bugün bu süreç Kürdistan ve Orta Doğu’da yaşayan hangi ırktan insanlar olursa olsun herkesi etkileyecek. Bu sadece bizim isteğimiz değil, Orta Doğu’da yaşayan bütün halkların isteğidir. Mücadelesiz siyaset olmuyor. Bugünden sonra siyasetin yolu bu süreçle daha da açılacak. Bizler de inisiyatif olarak bu mücadelenin içinde yer alacağız ve bunun için çalışıyoruz. Din, dil, ırk, aşiret ayırmaksızın buradaki rolümüzü oynayacağız. İki gün delegasyonlar olarak Amed’deyiz. Dün 7-8 aylık çalışmalarımızı konuştuk ve neler yapacağımız hakkında konuştuk. Bugün de Kürt ittifakı için neler yapacağımızı konuşacağız. Bir inisiyatif kuruldu, bugün de onu deklare edeceğiz. Amacımız halkların ittifakıdır. Burada Ermen ve Süryaniler de yaşıyor ve onlar da bu inisiyatifte yer alıyor. Gelecek nesillere biz halkımız için çok çalıştık demek için çalışıyoruz. Bizden sonraki nesillere güzel bir gelecek sunmak istiyoruz inşallah” dedi.
Barışın toplumsallaşmasına yönelik talepler konuşulacak
Aktivisti Suzan Şan, inisiyatifin 2 günlük toplantıda barışın toplumsallaşması için neler yapılması gerektiğini konuşacaklarını ifade ederek, “Bu, yaklaşık 6-7 aydır süren bir çalışma. Bu çalışma tüm Kürdistan’da yaşayan ve var olan halkların bir arada birlik, barış içerisinde, demokratik-özgürlükçü paradigma çerçevesinde yaşamasını öngören bir inisiyatif. Bugün tam anlamıyla deklare edilecek ve kamuoyuyla paylaşılacak. Hepimizin de bildiği bir barış süreci de söz konusu. Bu barıştan beklentilerimiz nelerdir mesela? Şimdi biz ‘Aşiti’ mi diyeceğiz, ‘barış’mı diyeceğiz? Kürtçe mi, Türkçe mi? Biz burada Kürdistan’daki tüm halklar olarak barıştan beklentilerimizi, taleplerimizi dile getirmek istiyoruz. Biz aslında burada biraz da barışın toplumsallaşmasını sağlayacak taleplerimizi topluma yedirecek bir çalışma içerisinde olacağız” dedi.
Kadınlar görünür kılınacak
Bu inisiyatif ile baskılanan ve şiddet gören kadının daha görünür olmasına yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Suzan Şan, “Yıllardır kadının her zaman ikinci sınıf bir konumda olması ve kadının bu toplumdaki yerinin her zaman yadsıması elbette ki çok daha fazla sorumluluk yüklüyor hepimize. Maalesef bu zihniyet, her zaman kadınlara dışarıda olmasını istemeyen, siyasette aktif olmasını istemeyen, iş yaşamında olmasını istemeyen bir zihniyet. İşte bu birlik inisiyatifi, birlikte biraz da kadınların daha görünür olmasını sağlayan amaçta. Umarım işleyen bu süreçle birlikte oluşturulan bu inisiyatif hem Kürdistan’da yaşayan tüm halkların hem de Türkiye’deki tüm halkların onurlu bir barışına vesile olur. Bizim bütün talebimiz de buna yönelik” şeklinde konuştu.