Paris’te katledilen devrimciler Newaya Jin özel sayısında

  • 09:27 2 Ocak 2025
  • Güncel
   
 
HABER MERKEZİ- Aylık olarak yayınlanan Newaya Jin gazetesi bu ayki sayısında Paris’te katledilen devrimci Kürt kadınların yaşamlarını ve mücadelelerini ele aldı. 
 
Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Neweya Jin, 2025 yılının ilk sayısını Paris katliamlarına ayırdı. Çiğdem Doğu, Ruşen Samsat, Haskar Kırmızıgül, Deniz Ömürcan, Mazda Marya, Medya Botan, Rojbin Deniz, Deniz Nudem, Zeryan Bilgin, Bişeng Sara, Hevi Amed yazılarıyla Paris katliamlarının hedefini, Paris şehitlerinin biyografilerini kaleme aldı. 
 
Yürüyen devrimci asalet
 
KJK Yürütme Konseyi Üyesi Çiğdem Doğu, “Yürüyen devrimci asalet: Sakine Cansız” başlıklı yazısında 2013 yılında Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Sakine Cansız’ı anlattı. Çiğdem Doğu, kadın devriminin tohumlarını atan Sakine Cansız’ın Kürdistan’da daha yaşarken bir efsaneye dönüştüğünün altını çizdi. Sakine Cansız’ı “Kusursuz bir güzellik arayışı, dinmek bilmeyen bir enerji yoğunluğu. Usta bir ilişki sanatçısı. Yaman bir kavgacı” olarak tanımladı. Hevi Amed ise, Sakine Sakine Cansız’ın kavga ilkesinin bugün Rojava’da devam ettiğine vurgu yaptı.
 
Aydınlığın genç yüzleri Rojbîn ve Ronahî
 
Sakine Cansız ile birlikte hedef alınan Fidan Doğan’ın (Rojbîn) mücadele yaşamını Deniz Ömürcan kaleme aldı. Deniz Ömürcan’ın yazısından bir kesit şöyle: “Artık “Sara, Rojbîn, Ronahî, Jin-Jiyan-Azadî” bir sloganın ötesinde bir özgürlük ahdidir. “Sara-Rojbîn-Ronahî” Paris Komüncülerinin ve Louis Michel’lerin aydınlık yüzüdür. Direnen Evînlerle devam eden bir destandır.”
Aynı katliamda yaşamını yitiren Leyla Şaylemez’in (Ronahî) Avrupa’da büyüyen genç bir Kürt kadın olarak arayışlarını, özgürlük mücadelesiyle buluşmasını Mazda Marya ve Bişeng Sarya anlattı. 
 
Yeni dönemin savaş tarzı
 
Gazete yazarlarından Ruşen Samsat, “Yeni dönemin savaş tarzı ve Paris katliamları” başlıklı makalesinde kapitalist sistemin artık hiçbir liberal argümana, hukuk çerçevesine ihtiyaç duymaksızın kontra paramiliter yapılar eliyle operasyonlara dayalı bir savaş yürüttüğüne dikkat çekti. Kürt Kadın Hareketi’nin de giderek daha sistematik olarak hedeflenmesinin de böyle bir savaş tarzının sonucu olduğunu vurguladı. 
 
Düzeni korkutan kadınlar
 
Haskar Kırmızıgül ise, Meksika’dan Hindistan’a, Malta’dan Güney Afrika’ya dünya genelinde katledilen kadınların birleştiği temel noktaları irdeledi. “Nerede, ne zaman ve nasıl katledildiklerine değil neden katledildiklerine odaklanmamız lazım” diyen Haskar Kırmızıgül, “Ataerki, devlet ve kapitalizm bu cesur kadınlardan ölesiye korkuyor. Yaşamları gibi ölümleri de mücadeleye çağırıyor kadınları” diye belirtti. 
Medya Botan, Kürt kadınların “Jin jiyan azadî” felsefesiyle yürüttükleri mücadelenin katliamları aydınlatacağını söyledi. 
 
Mücadelenin dervişi: Evîn
 
Paris’te yaşayan Kürt kadınlar da evlerine konuk ettikleri, özgürlük bilinci, tutkusuna tanıklık ettikleri Evîn Goyî’yi anlattı. “Mütevaziliğiyle gönlümüzü kazandı, mücadelenin dervişi gibiydi” diyen kadınların yanısıra Paris 10. bölge belediye başkanı Alexandra Cordebard da Newaya Jin’e verdiği demecinde, Paris katliamlarıyla ilgili ‘devlet sırrı’ engellinin kaldırılmasını istedi.
 
Kavganın yazılış öyküsü
 
Gazete Sakine Cansız’ın ‘Bir Kavgaydı Yaşamım’  kitabından bir derlemeye de yer verdi. Kitabı yazmaya başlama sürecinin anlatıldığı bölümde Sakine Cansız, “Kuşkusuz yazmak duygularda coşmak, yaşamı kavgada kucaklamaktır. Düşünüyorum ve sonuçta hiçbir kalıba sığdırılamayacak kadar zengin ve dolu bir yaşamı iliklerime kadar yeniden yaşayarak, duyumsayarak her zerresine büyük bir içtenlikle uzanmaya karar veriyorum” diyor.
 
“Payîzokên Botanê: Fatma, Sêvê, Pakîze” başlıklı yazısıyla Deniz Nudem, öz yönetim direnişlerinde katledilen Sêve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın mücadele yaşamlarını konu aldı. 
 
Sistemin kaderi Orta Doğu’da belirleniyor
 
Gazete Suriye ve Rojava’daki gelişmelere de yer verdi. Gazetenin Forum köşesinde PKK Lideri  Abdullah Öcalan’ın savunmalarından yapılan derleme de, Orta Doğu ve Suriye’de bugün yaşanan gelişmelere ışık tutuyor. 
 
Yeni Suriye’de kadın nerede?
 
Zeryan Bilgin’in hazırladığı dosya Orta Doğu yöneliminde kadın özgürlük çizgisi, Suriye’de kadın mücadelesinin tarihçesi ekseninde “Yeni Suriye’de kadın nerede?” sorusunu yöneltiyor. 
 
Rojbin Deniz, Suriye’deki gelişmelerin 3’üncü Dünya Savaşı ekseninde bölgeyi dizayn etme amacının bir devamı olarak nitelendirirken, kadınları, halkları, inançları ve kimlikleri bekleyen yeni risklere işaret etti.